Stratégia vnútornej bezpečnosti 

Vývoj vnútornej bezpečnosti Slovenska je v rozhodujúcej miere ovplyvňovaný jej zahraničnou bezpečnostnou politikou. Integrálnou súčasťou zahraničnopolitických priorít Slovenskej republiky sú najmä dobré susedské vzťahy  a  zintenzívnenie politicko – vojenskej spolupráce.

Vnútorná bezpečnosť štátu je frekventovane používaná v súvislosti s pojmami verejný poriadok, verejná bezpečnosť alebo verejné zdravie.

Vplyvom globalizácie sa stierajú rozdiely medzi vonkajšou a vnútornou bezpečnosťou, domácou a zahraničnou politikou, čo môže pre stav bezpečnosti predstavovať vážnu hrozbu. Metodologicky je dôležité si uvedomiť, že bezpečnosť nie je možnú skúmať ani vysvetľovať mimo hraníc nebezpečnosti. Inak povedané, je osobitne dôležité určiť hranice, kedy je možné stav definovať ako bezpečný a kedy sa už stane nebezpečným. Takýmito hranicami môžu byť štátne hranice či hranica EÚ.

Stratégia odráža dynamický vývoj bezpečnostného prostredia, reaguje na zvyšujúcu sa akútnosť, intenzitu, prepojenie a globálne pôsobenie bezpečnostných hrozieb, ako aj zotieranie hraníc medzi vnútornou a vonkajšou bezpečnosťou.

Ako základný dokument bezpečnostnej politiky Slovenskej republiky Bezpečnostná stratégia SR ponúka spoločnú východiskovú platformu pre ďalšie nadväzujúce stratégie a akčné plány; zároveň tiež formuluje Euroatlantický integračný priestor, ktorý priniesol vyššiu mieru bezpečnosti, stability a prosperity Slovenskej republike, jej občanom a celému euroatlantickému priestoru.

Bezpečnostná stratégia Slovenskej republiky bola harmonizovaná s Globálnou stratégiou pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ a Strategickou koncepciou NATO.

Startégia r. 2021 https://www.mosr.sk/data/files/4263_210128-bezpecnostna-strategia-sr-2021.pdf

Stratégia vnútornej bezpečnosti