Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) sa podieľa na prevencii závažných priemyselných havárií, spravuje informačné systémy v oblasti životného prostredia a plní vybrané úlohy v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie, environmentálnych záťaží a škôd, ako aj integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania.

Informačné systémy (IS) životného prostredia:

  • IS Environmentálne škody
  • IS Environmentálne záťaže prezentuje evidenciu a manažment údajov týkajúcich sa lokalít, kde znečistenie územia bolo spôsobené činnosťou človeka, a predstavuje závažné riziko pre zdravie alebo horninové prostredie, podzemnú vodu a pôdu s výnimkou environmentálnej škody.
  • IS Integrovaná prevencia a kontrola znečisťovania prezentuje evidenciu a manažment opatrení zameraných na prevenciu znečisťovania, na znižovanie emisií do ovzdušia, vody a pôdy, na obmedzovanie vzniku odpadu a na zhodnocovanie a zneškodňovanie odpadu s cieľom dosiahnuť vysokú celkovú úroveň.
  • IS nakladania s ťažobným odpadom slúži na zabezpečenie zhromažďovania údajov a informácií o nakladaní s ťažobným odpadom.
  • IS Prevencia závažných priemyselných havárií slúži na zabezpečenie informačnú podporu pre oblasť tvorby a ochrany životného prostredia.
  • Bazálne environmentálne informácie o sídlach Slovenska (BEISS) predstavuje databázu informácií o životnom prostredí na úrovní miest a obcí obsahujúcu environmentálne a základné územno-technické údaje a je koncipovaný ako online informačný systém, umožňujúci interaktívnu aktualizáciu údajov a subsystémov založených na tej istej identifikácii.
  • Katalóg chránených stromov
  • Štátny zoznam osobitne chránených častí prírody SR
  • Informačný systém o oprávnených osobách a ich stálych subdodávateľoch je informačný systém o oprávnených podnikateľoch a prevádzkovateľov stacionárnych zdrojov znečisťovania ovzdušia.
  • Register lokalít s možným výskytom perzistentných organických látok  (perisitent organic pollutants)POPs v súčasnom stave riešenia eviduje predovšetkým sklady nepoužiteľných agrochemikálií. Register predstavuje inventarizácia produkovaných, importovaných a využívaných v ekonomike POPs, vrátane neumyselnej výroby.

V rezorte životného prostredia sa monitorovaním perzistentných organických látok zaoberajú Slovenský hydrometeorologický ústav, Výskumný ústav vodného hospodárstva a Slovenský vodohospodársky podnik. Tieto organizácie zabezpečujú sledovanie niektorých POPs v povrchových vodách, odpadových vodách, sedimentoch a vodných živočíchoch.  V rámci rezortu životného prostredia sledovali Aldrín, DDT, Dieldrín, Heptachlór, HCB a PCB.

V rezorte zdravotníctva sa monitorovaním perzistentných organických látok zaoberajú Ústav preventívnej a klinickej medicíny SZU, Štátny zdravotný ústav SR a osemnásť štátnych zdravotných ústavov. Tieto organizácie sa zaoberajú sledovaním potravín, ovzdušia, vody, sedimentov, materského mlieka a ľudského materiálu. Celkovo sa sledovali Aldrín, DDT, Dieldrín, Endrín, Heptachlór, HCB, PCB, Dioxíny a Furány.

V rezorte pôdohospodárstva Slovenskej republiky sa monitorovaním perzistentných organických látok zaoberajú Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy a Výskumný ústav potravinársky. Celkovo sa v rezorte pôdohospodárstva zabezpečuje sledovanie a analyzovanie pôdy, sedimentov, vody, krmív, vodných a lesných živočíchov a rôznych druhov potravín na obsah Aldrín, Chlórdan, DDT, Dieldrín, Endrín, Heptachlór, HCB a PCB.  Lesnícky výskumný ústav zabezpečuje monitorovanie  perzistentné organické polutanty v rámci  stavu lesných ekosystémov a ich zložiek.

 

Agentúra životného prostredia