Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) monitoruje kvantitatívne a kvalitatívne parametre stavu ovzdušia a vôd na území Slovenskej republiky, zhromažďuje, overuje, hodnotí, archivuje a interpretuje údaje a informácie o stave a režime ovzdušia a vôd. Popisuje deje v atmosfére a hydrosfére, tvorí a vydáva meteorologické a hydrologické predpovede, smogové výstrahy a informácie.

Údaje, informácie a výsledky štúdií poskytuje užívateľom a verejnosti. SHMÚ plní v oblasti civilnej ochrany a krízového riadenia niekoľko dôležitých úloh. Varuje obyvateľstvo pred prírodnými, priemyselnými či poľnohospodárskymi hrozbami. Hlavnou úlohou SHMÚ je prevádzkovanie integrovaného celoplošného monitorovacieho systému pre sledovanie stavu a vývoja atmosféry a hydrosféry vo všetkých kľúčových aspektoch, t.j. kvality či kvantity vody, kvality ovzdušia, stavu počasia, klímy a rádioaktivity životného prostredia.

Povodňový varovný a predpovedný systém (POVAPSYS) tvorí súčasť Programu protipovodňovej ochrany v SR. Dosiahnutie cieľov spočíva vo vybudovaní integrovaného automatizovaného povodňového predpovedného a varovného systému zameraného na to, aby sa relevantná hydrometeorologická predpoveď alebo varovanie dostali v čo najkratšom čase ku kompetentným orgánom v systéme krízového manažmentu.

Hydrometeorologický úrad