Snehová kalamita

Snehová kalamita sa prejavuje napadnutím veľkého množstva snehu v krátkom čase. Komplikuje tým využitie dopravnej infraštruktúry. V zime, pri vyššej teplote môže atmosféra absorbovať väčšie množstvo vodnej pary, a tak  v krátkom časovom intervale spadne aj veľké množstvo snehu. Snehové kalamity najčastejšie spôsobujú aj nezjazdnosť ciest, uviaznutie cestných vozidiel, na železnici uviaznutie vlakov, ako aj problémy na energetických sieťach.

Vznik snehovej kalamity

Nepriaznivé zimné počasie v kombinácii s intenzívnym snežením, vetrom a mrazom spôsobuje snehovú kalamitu.

Následky

Kalamity spôsobujú nebezpečenstvo najmä pre ľudské aktivity, životné prostredie a infraštruktúru. Kalamita tohto druhu sekundárne spôsobuje najmä veľké dopravné komplikácie, nárast dopravných nehôd, úrazy, poškodenie vedení elektrických rozvodov a pod.

Historické dáta

1987 – mohutnú snehová kalamita, ktorá prišla po celkom teplom začiatku januára, kedy sa teploty pohybovali okolo +12°C a ľudia tuhé mrazy a výdatné sneženie už veľmi neočakávali. Dňa  3.1.1987 však začal do našej oblasti prenikať arktický vzduch, ktorý znížil teploty až o 20°C. Dňa 8.1. 1987 sa začala prehlbovať tlaková níž, okolo ktorej začal do našej oblasti zatekať studený a vlhký vzduch. Ten k nám priniesol intenzívne sneženie a fujavicu. Na väčšine územia Slovenska napadlo od 30 do 70 cm snehu, pričom najviac nasnežilo na juhozápade. V Bratislave namerali 65 cm a v Dunajskej Strede až 77 cm snehu. Silný vietor vytváral až dvoj metrové záveje, ktoré paralyzovali všetku dopravu.

1999 – Dňa 13.2.1999 nastala na východnom Slovensku kalamita takého rozsahu, že záchranárom musela prísť na pomoc armáda.

2013 – Dňa 15.3.2013, poľadovica aj husté sneženie v Bratislave, aj na  horských priechodoch (na horskom priechode Šturec zaznamenaný pád lavíny na cestu) spôsobili problémy.  Na východnom Slovensku napadlo až pol metra snehu, ktorý spôsobil vážne komplikácie s dopravou a hasiči aj cestári museli byť v plnom nasadení. Pod váhou snehu sa lámali stromy, ktoré padali na cesty.

2015 – Dňa 31.1.2015 a 8. – 9.2.2015 sneženie spôsobilo problémy s dopravou v mestách ako Bratislava, Trnava, Nitra, Poprad a v podtatranskej oblasti a horských priechodoch.

Snehová kalamita