Ako postupovať, keď vás prekvapí búrka

Snažte sa opustiť voľné priestranstvo  (lúku, pole, vodnú plochu), vyhýbajte sa korytám potokov. Keď to nestihnete a nejde o vodnú plochu, snažte sa zdržiavať čo najnižšie – ľahnite si. Vodné plochy sa snažte opustiť ešte pred príchodom búrky, pretože silný vietor a následné vysoké vlny vám následne môžu skomplikovať situáciu.

Snažte nebežať, nebicyklovať, vypnite mobilný telefón, odložte dáždnik a nenoste nad úrovňou hlavy žiadne predmety obsahujúce kov. Vyhýbajte sa silne premočenej zemi – voda je vodičom elektrického prúdu a má väčšiu vodivosť ako zem (v mokrom teréne sa prúdy po údere blesku môžu šíriť až na vzdialenosť 300 metrov !).

Na túru chodievajte ideálne v skupine najmenej troch osôb. Myslite na to, že asi v 10 % prípadoch sa kanál blesku vetví, v dôsledku čoho blesk zasiahne viacero predmetov (ľudí). Ak stanujete v horách, včas opustite stan a zostúpte do doliny.

Počas búrky nechytajte ryby (udica priťahuje blesky).

Neschovávajte sa pod skalné previsy a do jaskýň, ktorých dĺžka nie je aspoň 1 a 1/2 výšky dospelého človeka a nad hlavou nie je voľný priestor minimálne 1/2 dĺžky dospelého človeka. Od vchodu buďte vzdialení minimálne meter.  Čupnite si.

Prvá pomoc pri zasiahnutí bleskom:

  • v prvom rade vždy zvážte situáciu a dbajte na vlastnú bezpečnosť !
  • zabezpečte privolania pomoci prostredníctvom čísla tiesňového volania 112;
  • pri zastavení dýchania a obehu poskytnite prvú pomoc, ak je osôb viac, resuscitujte osoby, ktoré sú priamo v ohrození života;
  • vykonajte protišokové opatrenia, ošetrite rany a popáleniny.

 

Ako postupovať, keď vás prekvapí búrka