Slovensko poskytlo humanitárnu pomoc krajinám západného Balkánu

V súvislosti so šírením pandémie nového koronavírusu požiadali Slovenskú republiku niektoré krajiny západného Balkánu o humanitárnu pomoc. Krajiny žiadali na základe bilaterálnych dohôd alebo prostredníctvom krízových koordinačných centier EÚ a NATO.

 

Bosna a Hercegovina

Humanitárna pomoc pozostáva z oblečenia, hygienických balíčkov, dezinfekčných prostriedkov, elektrocentrál a respirátorov od MV SR, MO SR, ako aj od dvoch slovenských súkromných spoločností. Slovensko tak prispelo k zlepšeniu podmienok pre sociálne najslabšie vrstvy obyvateľstva, migrantov a utečencov.

Humanitárny materiál pre municipalitu Hadžici v podobe dámskej, pánskej a detskej obuvi a oblečenia, hygienických balíčkov bol v hodnote 15 979, 48 eur. Ministerstvo obrany SR/Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v OS a OZ SR zabezpečilo pre mesto Foča hygienické balíčky, 2 elektrocentrály, 60 ks prikrývok, 52 ks spacích vakov v hodnote 7 678, 67 eur. Humanitárna zásielka určená pre Mostar obsahovala 3 000 ks respirátorov FFP2 a 1 728 litrov dezinfekčných prostriedkov. Bol to dar od slovenských súkromných firiem za  11 896, 56 eur. Celková hodnota humanitárnej zásielky bola vo výške 35 554, 71 eur. Kamión s humanitárnou pomocou pre Bosnu a Hercegovinu vypravili z logistickej základne pre krízové situácie v bratislavských Vajnoroch zamestnanci MV SR.

 

Srbsko a Čierna Hora

Srbsko a Čierna Hora požiadali Slovenskú republiku o humanitárnu a materiálnu pomoc v rámci boja proti pandémii COVID – 19. MV SR obstaralo 20-tisíc PCR testov v hodnote 60 tisíc eur pre Čiernu Horu a Srbsko, a ziskalo vo forme daru ďalších 10-tisíc PCR testov. Do Belehradu bol vypravený aj humanitárny materiál, konkrétne, ochranné pláštenky, elektrocentrály a hygienické balíčky v hodnote 96 247, 26 eur. Do čiernohorskej Podgorice okrem PCR testov poputovalo zo zásob MV SR aj 120 ks poľných skladacích postelí, 200 ks prikrývok a 1 000 ks uterákov. Celková hodnota poskytnutej pomoci SR pre Čiernu Horu činila sumu 56 504, 44 eur.

 

Severné Macedónsko

Humanitárna pomoc pre Severné Macedónsko pozostávala zo štyroch pľúcnych ventilátorov typu Chirana Aura V od spoločnosti Chirana Medical a.s. Stará Turá v celkovej hodnote 100-tisíc eur. Pomoc bola severomacedónskej strane poskytnutá prostredníctvom Zvereneckého fondu NATO pre reagovanie na prebiehajúcu pandémiu a SlovakAid. Dopravu z Bratislavy do Skopje zabezpečil Letecký útvar MV SR.

Humanitárnu pomoc Slovenskej republiky krajinám západného Balkánu odovzdal v dňoch 8. – 10. februára 2021 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Humanitárna pomoc pre krajiny západného Balkánu