Ministerstvo obrany Slovenskej republiky (MO SR) je v prvom rade gestorom riadenia a kontroly obrany štátu. Medzi jeho ďalšie úlohy patrí obranné plánovanie či riadenie a kontrola ozbrojených síl. Kľúčovou hrozbou, reakcia na ktorú je v plnej kompetencii rezortu obrany,  je vojenské napadnutie štátu.

Hlavným strategickým materiálom rezortu je Obranná stratégia SR, určujúca základné prístupy Slovenskej republiky k zabezpečovaniu svojej obrany. Na účely skvalitnenia riadenia obrany štátu je nevyhnutná identifikácia a analýza hrozieb a dostatočná príprava orgánov kompetentných na riadenie a plnenie úloh obrany štátu.

Ďalším strategickým dokumentom rezortu je Bezpečnostná stratégia SR ako zásadný strategický  dokument  v oblasti bezpečnosti  štátu. Bezpečnostná stratégia pomenúva hodnoty Slovenskej republiky, ako aj jej zásady, východiská a  záujmy  v oblasti  bezpečnostnej  politiky. Medzi životne dôležité bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky patrí zachovanie jej nezávislosti,  zvrchovanosti,  územnej  celistvosti  a nedotknuteľnosti  hraníc,  právneho štátu  a demokratického  ústavného  zriadenia,  ako  aj  ochrana  života  a zdravia, ako aj základných práv a slobôd jej obyvateľov.

K hrozbám a najvýznamnejším výzvam, s ktorými sa SR musí s ohľadom na zmenený charakter bezpečnostných rizík potýkať, a ktoré a tak stávajú prioritnou výzvou rezortu, tak patrí okrem ozbrojeného útoku voči SR najmä teroristický a kybernetický útok, narušenie alebo zničenie kritickej infraštruktúry, prerušenie dodávok strategických surovín, hybridné hrozby, extrémizmus, nelegálna migrácia, ale tiež organizovaný zločin či korupcia.  

 

 

 

 

Ministerstvo obrany