Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky (ÚGKK SR) je ústredným orgánom štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností a jeho hlavnou úlohou je štátna správa a odborný dozor  v rezorte geodézie, kartografie a katastra. Na úseku geodézie a kartografie určuje napr. záväzné geodetické systémy, zabezpečuje tvorbu a prevádzku permanentnej lokalizačnej služby využívajúcej globálne navigačné satelitné systémy; zabezpečuje stabilizáciu a vymeriavanie geodetických bodov štátnej hranice; vykonáva tiež tvorbu  a aktualizáciu štátnych mapových diel, máp a iných kartografických diel, štandardizuje geografické názvoslovie či  zabezpečuje tvorbu, prevádzku a poskytovanie informácií z informačného systému geodézie, kartografie a katastra, ako aj referenčné údaje pre národnú infraštruktúru priestorových informácií. Na úseku katastra najmä riadi a kontroluje katastrálne odbory okresných úradov a vykonáva inšpekciu nad plnením úloh súvisiacich s katastrom nehnuteľností. ÚGKK SR pravidelne vypracúva strednodobé (päťročné) koncepcie smerov rozvoja geodetických a kartografických činností, ktoré sa vykonávajú pre potreby štátu, s výnimkou potrieb obrany štátu, a rozvoj katastra nehnuteľností.
Posledná koncepcia na obdobie rokov 2021 – 2025 je dostupná na nasledovnom linku: http://www.skgeodesy.sk/files/slovensky/ugkk/koncepcie/koncepcia-rozvoja-ugkk-sr-roky-2021-2025.pdf

ÚGKK SR je zriaďovateľom:

  • Geodetického a kartografického ústavu v Bratislave, ktorý okrem svojich hlavných úloh spravuje stránku Geoportal – https://www.geoportal.sk, účelom ktorého je poskytovanie referenčných priestorových údajov, služieb priestorových údajov a informácií o referenčných priestorových údajoch z oblasti geodetických základov, Slovenskej priestorovej observačnej služby SKPOS®, základnej bázy údajov pre geografický informačný systém ZBGIS®, štátneho mapového diela,  katastra nehnuteľností a Ústredného archívu geodézie a kartografie. Informačný systém katastra nehnuteľností, ako súčasť informačného systému geodézie, kartografie a katastra, je jedným z najväčších štátnych informačných systémov.
  • Výskumného ústavu geodézie a kartografie v Bratislave, prioritnou úlohou ktorého je výskum a vývoj v oblasti geodézie, kartografie a katastra, konkrétne napr. rozvoj automatizácie geodetických prác, automatizovaného spracovania údajov katastra nehnuteľností a automatizácie pri tvorbe a obnove kartografických diel vrátane tvorby geografického informačného systému.

Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK SR)