Migračný úrad je odborným útvarom Ministerstva vnútra SR na úseku azylu, integrácie azylantov a  cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana.

Migračný úrad postupuje v súlade s ustanoveniami zákona č. 480/2002 Z.z. o azyle, v ktorom je premietnutý najmä Ženevský dohovor o právnom postavení utečencov z roku 1951, Newyorský protokol týkajúci sa právneho postavenia utečencov z roku 1967, ako aj príslušné európske smernice či nariadenia upravujúce oblasť medzinárodnej ochrany cudzincov.

Špeciálna starostlivosť je venovaná najmä zraniteľným skupinám žiadateľov o udelenie azylu (rodiny s deťmi, slobodní rodičia s deťmi, osoby s psychickými a zdravotnými problémami atď.), ktorí sú umiestňovaní do pobytového tábora v Opatovskej Novej Vsi, ktorý je vyčlenený pre zraniteľné skupiny.

Migračný úrad zabezpečuje a plní úlohy v oblasti:

Tvorby azylovej a  parciálne migračnej a  integračnej politiky štátu; koordinuje tvorbu strategických zámerov migračnej politiky Slovenskej republiky, ako je aktuálne platná Migračná politika Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2020,

Rozhodovania v správnom konaní súvisiacom s udelením azylom, poskytovaním doplnkovej ochrany a  poskytovaním dočasného útočiska; vrátane právneho zastupovania ministerstva na súdoch vo veciach azylu; a  tiež dokumentovania stavu a analýzy informácií o krajinách pôvodu žiadateľov o  udelenie azylu; úrad plní úlohy aj v oblasti tzv. DUBLINSKÉHO KONANIA,

Prevencie páchania trestnej činnosti z rodovo, rasovo a nábožensky motivovanej nenávisti realizuje organizovanie informačno-osvetových stretnutí, besied s majoritným obyvateľstvom o otázkach utečencov a kultúrnych rozdielov.

Poskytovania psychologickej pomoci, právneho poradenstva, sociálnej starostlivosti, autoterapie, muzikoterapie, výučby slovenského jazyka a informovaní o kultúrnych reáliách SR, atď. V tejto súvislosti naďalej úzko spolupracovať s mimovládnymi organizáciami a súkromnými bezpečnostnými službami

Zriaďovania azylových zriadení a  zabezpečovania ich prevádzky v oblasti prímu; vrátane sociálnej práce v  azylových zariadeniach ministerstva; v  oblasti spolupráce s  inštitúciami, orgánmi a organizáciami na národnej a medzinárodnej úrovni; zodpovedá za činnosť Riadiaceho výboru pre migráciu a  integráciu cudzincov na území Slovenskej republiky; je národným kontaktným bodom Slovenskej republiky pre Európsky podporný úrad pre azyl (EASO).

Štruktúru migračného úradu dopĺňajú azylové zariadenia (tábory).

Migračný úrad