280.000 dávok vakcíny Astra Zeneca boli zaslané do Rwandy dňa 8. októbra 2021. Vakcíny budú slúžiť na podporu boja tejto africkej krajiny proti pandémii COVID-19. Dodávka vakcín bola koordinovaná prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany Európskej Únie (EUCPM) na základe požiadavky Rwandy o poskytnutie medzinárodnej asistencie a zabezpečení požadovaného počtu dávok vakcín.

Ako uviedla veľvyslankyňa SR v Keni, Katarína Žuffa Leligdonová; „Slovensko vypočulo volanie po spravodlivosti v oblasti vakcín. Pandémiu COVID-19 možno úspešne prekonať len vtedy, ak spojíme sily. Preto sa Slovensko pripojilo k európskej rodine v Kigali a poskytlo 280.000 vakcín Astra Zeneca na pomoc rwandskej vláde a jej ľuďom pri zvládaní tejto pandémie.“

Vedúci delegácie Európskej únie v Rwande, veľvyslanec Nicola Bellomo v tej súvislosti vyhlásil; „Európska Únia je hrdá na to, že pomohla pri zabezpečení vakcín prostredníctvom EUCPM. EÚ vyjadruje solidaritu Rwande, a to ako multilaterálne, podporou zariadenia COVAX, mobilizáciou vakcín darovaných členskými štátmi EÚ“. 

Slovensko zostáva naďalej pevným zástancom medzinárodnej solidarity prostredníctvom multilateralizmu a nástroja COVAX, čo potvrdila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vo svojom prejave na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov, keď zdôraznila, že solidarita by mala byť záväzným princípom, nie len možnosťou. Slovensko bude preto naďalej podporovať všetky snahy o sprístupňovanie vakcín pre tých, ktorí ich potrebujú.

280.000 dávok vakcíny do Rwandy