Ľudia v núdzi a chorí v Libanone dostanú slovenskú pomoc

 

Druhá humanitárna pomoc SR pre Libanon v roku 2021 v hodnote 220.000 euro bola v piatok 26. novembra vypravená z logistickej základne Ministerstva vnútra SR. Pomoc je spoločný projekt s Ministerstvom zahraničných veci a európskych záležitostí, Správou štátnych hmotných rezerv, spoločnosťou Ferno Slovakia, obchodným reťazcom Tesco a.s., mimovládnou organizáciou AdraVysokou školou Sv. Alžbety. Pomoc pre najchudobnejších a chorých pozostáva z materiálu pre núdzové ubytovanie vrátane stanov, spacích vakov, ohrievačov, skladacích postelí, šatstva, zdravotníckeho materiálu a vybavenia a testov na vírusové ochorenie COVID-19. Libanon je krajinou, ktorá už dva roky trpí hospodárskou a finančnou krízou.

Okrem pandémie COVID-19 centrum hlavného mesta Bejrútu zničil výbuch v prístave 4. augusta 2020. Hospodársky monitoring Svetovej banky z jari 2021 poukazuje na to, že libanonská hospodárska a finančná kríza sa pravdepodobne zaradí medzi 10, možno tri, najvážnejšie globálne krízové ​​epizódy od polovice devätnásteho storočia. V skutočnosti sa HDP Libanonu prepadol z približne 55 miliárd USD v roku 2018 na predpokladaných 20,5 miliardy USD v roku 2021, zatiaľ čo reálny HDP na obyvateľa klesol o 37,1 percenta. Takáto brutálna kontrakcia je zvyčajne spojená s ozbrojenými konfliktami alebo vojnami.

Humanitárna kríza v Libanone zasiahla všetky vrstvy obyvateľstva a slovenská pomoc poputuje k ľudom žijúcim na pokraji chudoby v oblasti El Choufe. Núdzovú materiálnu pomoc dostanú aj ľudia z chudobných štvrtí Bejrútu (zasiahnutých ešte explóziou v prístave) vrátane zraniteľných libanonských obyvateľov a sýrskych utečencov vo West Beqaa a vo vidieckej oblasti Mount Libanon.

Humanitárna pomoc Slovenskej republiky bude doručená zdravotnej záchrannej službe Združenia ROZVOJ PRE ŽIVOT A MIER, ktorú založil a vedie rodák zo Starej Turej, Walid El Hage. Walid vyrástol a vyštudoval na Slovensku a potom sa odsťahoval so svojou rodinou do otcovej vlasti. S jednou sanitkou on a jeho malý tím zachraňujú životy a poskytujú urgentnú zdravotnú pomoc 100.000 ľudom v horskej oblasti El Choufe.   „Tento dar zo Slovenska pomôže všetkým v tomto ročnom období, lebo momentálne nie je dostatok elektriny a potravín, a lieky a oblečenia si nikto nedokáže kúpiť“, doplnil W. Hage. „Ľudia prakticky nedokážu pokryť svoje základné životné potreby a rozpadol sa systém zdravotnej a sociálnej starostlivosti“. Izolované rodiny, deti a starí ľudia sú odkázaní na pomoc ostatných a na Walidovú sanitku. Ich životy sú ohrozené, pretože nie je sú prostriedky na poskytovanie rýchlej zdravotníckej pomoci.

Humanitárnu pomoc dopraví do Libanonu slovenská špedičná spoločnosť aj vďaka podpore libanonského riaditeľstva civilnej ochrany aj finančnej podpore Európskej únie.

Ľudia v núdzi a chorí v Libanone dostanú slovenskú pomoc