V okrese Dolný Kubín sa nachádza celkom cca 400 odídencov

V rámci okresu sa pravidelne stretávajú zástupcovia štátnej správy, samosprávy a iných subjektov  na Krízovom štábe Okresného úradu Dolný Kubín, kde sa koordinuje činnosť jednotlivých subjektov, prebieha vzájomná  informovanosť a nastavujú sa procesy pre integráciu odídencov.

Po vypuknutí vojnového konfliktu sa prejavila veľká spolupatričnosť obyvateľov a začali sa organizovať humanitárne zbierky. Aby  táto činnosť bola koordinovaná a adresná bolo vytvorené jedno okresné centrum, kde sa táto pomoc sústredila a materiálna pomoc je vydávaná odídencom podľa ich potrieb. Dokonca  bola humanitárna pomoc odvezená aj na Ukrajinu, jeden kamión vyzbieranej humanitárnej pomoci zaviezol humanitárnu pomoc  priamo na Ukrajinu do mesta Charkova.

Odídenci prichádzali do domácností individuálne už vo februári 2022 a od 09.03.2022 už aj hromadne  a ubytovaní  boli v internáte Strednej odbornej školy polytechnickej Dolný Kubín a Strednej odbornej školy obchodu a služieb Dolný Kubín.  V súčasnosti je na týchto internátoch 120 odídencov.  V internáte im bol zabezpečený kompletný servis. Už pri príchode sa aktivovali  všetky zložky – samospráva, štátna správa, dobrovoľníci, občania, charita, červený kríž….. Odídenci boli otestovaní, poskytnutá im bola post-tramatická pomoc, boli pripravené letáky s informáciami o našom meste, o dopravných možnostiach cestovania,  vybavil sa im status odídenca, dávky v hmotnej núdzi, zabezpečila sa im zdravotná starostlivosť.    Dolnooravská nemocnica s poliklinikou vytvorila samostatnú ambulanciu pre odídencov, zriadená bola aj špeciálna gynekologická ambulancia. V rámci lepšej integrácie Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne  organizuje kurz slovenčiny pre Ukrajincov.

Pre odídencov sa tiež hľadajú možnosti ich ďalšieho začlenenia do života. Od 09.03.2022  bola odídencom na internáte poskytnutá strava a ubytovanie v rámci núdzového ubytovania bezplatne, no od 01.04.2022 sú internáty už ako zariadenia pre strednodobé ubytovanie a bezplatne im bude poskytnuté už iba ubytovanie.  Pre ľahší rozbeh do samostatného stravovania im na internáte vytvorili  na každom poschodí kuchynku pre prípravu stravy,  miestnosť pre podávanie stravy,  k dispozícii majú náhradné oblečenie z darov od obyvateľstva, hygienické potreby, týždenne sa im pripravujú balíčky trvanlivých potravín, miestne firmy im poskytli tzv. finančné poukážky – poukážky na nákup tovaru podľa ich vlastného uváženia.

ÚPSVaR Dolný Kubín vybavil od 26.02.2022 celkovo 187 žiadostí o dávku v hmotnej núdzi pre 381 spolu posudzovaných osôb. Zamestnať sa podarilo 44 osôb, dokonca aj koordinátorka na internáte je  práve jedna z odídencov.   Taktiež sa podarilo  integrovať aj deti do základných škôl, stredných škôl  a materských škôl. Časť detí odídencov sa vzdeláva dištančne  v domovských školách na Ukrajine.

Súbežne s umiestňovaním utečencov na internáte okresný úrad  v spolupráci s obcami a mestom vytvorilo ďalších 100 lôžok núdzového ubytovania v obciach  Bziny, Chlebnice a meste Dolný Kubín.  V núdzovom ubytovaní bolo umiestnených 14 žien a 24 detí rôzneho veku.  V núdzovom ubytovaní boli taktiež otestovaní, vybavili sa im statusy odídenca, zdravotná starostlivosť, dávky v hmotnej núdzi a dokonca sa nám podarilo zamestnať 4 ženy v miestnych firmách a podnikoch.  Z núdzového ubytovania sa nám spoločným úsilím podarilo všetky osoby umiestniť do strednodobého ubytovania, kde im bude poskytnuté zdarma ubytovanie. Starostka obce im pred odchodom z núdzového ubytovania pripravila balíčky trvanlivých potravín a iných potrieb.   Aj ďalší starostovia prejavili ochotu vytvoriť núdzové ubytovanie.

V rámci spolupráce krízového štábu a jej členov  bol vytvorený ďalší sklad materiálnej a potravinovej pomoci. Obec Vyšný Kubín poskytla priestory, okresný úrad v spolupráci s VÚ Martin zabezpečili dovoz potravinovej pomoci a Územný spolok Slovenského červeného kríža Orava  bude zabezpečovať distribúciu tejto potravinovej pomoci pre odídencov.

Podľa vyjadrenia Ing. Marcely Kotúľovej, vedúcej odboru krízového riadenia Okresného úradu Dolný Kubín, je dôležitá vzájomná informovanosť aby pomoc bola čo najadresnejšia. Preto nastavili mechanizmus tak, že   pri príchode väčšej skupiny odídencov sa informuje ÚPSVaR, ktorý vysiela priamo na miesto svojich pracovníkov, informuje sa SČK aby poskytol potravinovú, humanitárnu a inú  pomoc,  obciam sa zasielajú  aktuálne informácie. Vzájomne sa všetci informujeme či už o odídencoch alebo o možnostiach ubytovania, alebo iných možnostiach pomoci.

Krízové riadenie v Dolnom Kubíne integruje vyše 400 odídencov z Ukrajiny