Pri príležitosti Svetového dňa utečencov  sa v sobotu 18. júna uskutočnil každoročný Dáždnikový pochod a komunitné podujatie na Tyršáku v Bratislave 

Podujatie organizované Nadáciou Milana Šimečku na Primaciálnom námestí príhovormi 1. námestníčky primátora Bratislavy, Tatiany Kratochvílovej, riaditeľky ukrajinských krajanov na Slovensku SME Ukrajina  Ganny Švačky a riaditeľa migračného úradu MV SR J. Orlovského. Dáždnikový pochod Starým Mestom odštartoval bubnovací workshop Jamadan. Stánky rôznych organizácií, baklava z Turecka, kvas a bliny z Ukrajiny, štrúdla z Bratislavy, bábkové divadlo pre deti, diskusie a hudba to všetko čakalo na návštevníkov podujatia až do 22:00 hodiny.

V umeleckom objekte Archipelágo architektonického štúdia WoVen bola možnosť pozrieť si hneď tri výstavy:

  • výstava plagátov, ktorými dizajnéra Mykolu Kovalenka
  • fotografií Maryny Syrovatky
  • výstavu Nadácie Milana Šimečku Humans of [fjúžn] zobrazuje portréty cudzincov a cudziniek, ktoré našli domov na Slovensku.

Podujatie pripomenulo návštevníkom odvahu a silu tých, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy a hľadať bezpečie v iných krajinách. Dáždniky ako symbol úkrytu, ktoré niesli pochodujúci boli vyjadrením solidarity s ľuďmi na úteku.   Svetový deň utečencov si každý rok pripomíname 20. júna. Oficiálne ho vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2000 a prvý krát si svet pripomenul zraniteľnosť a potreby ľudí na úteku v roku 2001.

Viac ako 82 miliónov ľudí bolo nútene vysídlených zo svojich domovov z čoho vyše 40% sú deti. Viac ako 26 miliónov z nich sú ľudia, ktorí museli svoje krajiny opustiť kvôli prenasledovaniu, či nebezpečiu, ktoré predstavujú ozbrojené konflikty. A to tieto čísla UNHCR ešte nezohľadňujú vojnu na Ukrajine – odtiaľ bolo nútených odísť takmer 5 miliónov ľudí.  Všetci títo ľudia si bez ohľadu na to, kým sú a odkiaľ pochádzajú zaslúžia bezpečie, pomocnú ruku, našu solidaritu a empatiu! Opúšťajú svoje domovy, zázemie, svoje životy.

Svetový deň utečencov